Schematherapie SP/SR - Groesbeek - september 2025
Cursusduur 5 aaneengesloten lesdagen
Dag 1: 10:00 - 13:00 uur en 14:00 - 18:00 uur
Dag 2 t/m 4: 9.30 -13.00 uur en 14.15 - 17.45 uur
Dag 5: 9.30 -13.00 uur en 14.00 - 17.30 uur
Cursusdata Vrijdag 26 t/m dinsdag 30 september 2025
Cursuslocatie Conferentiecentrum De Poort in Groesbeek
Studiebelasting 50 uur inclusief voorbereiding en toets / contacturen: 32,5 uur
Deelnameprijs €1395,- inclusief 5x lunch, 4x diner, 4x overnachting en 4x ontbijt. Exclusief aan te schaffen boeken.
Deze prijs is vrijgesteld van BTW in verband met CRKBO registratie.
Aantal deelnemers maximaal 14
Docent Josje Arnoldi

Inhoud van de cursus

Self-Practice/Self-Reflection (SP/SR) is een trainingsmethode voor therapeuten, waarbij het begeleid zelf ervaren van technieken wordt gecombineerd met gestructureerde zelfreflectie. Er wordt daarbij gereflecteerd op de eigen persoonlijke ervaring van de interventie, hoe dit het werken met cliënten beïnvloedt en hoe dit het begrip van (schema)therapie vergroot.

In deze 5-daagse cursus doorlopen we samen het SP/SR-werkboek "Experiencing schematherapy from the inside out" van Farrell en Shaw. Ervaringsgerichte schematherapie-interventies worden steeds gevolgd door reflectieopdrachten. De stappen die we doorlopen zijn in grote lijnen de stappen die cliënten ook doorlopen in een schematherapie. Een aantal oefeningen zal worden aangepast en aangevuld met mindfulness- en zelfcompassie oefeningen om de "Gezonde volwassene" verder te versterken.

Deze meerdaagse cursus wordt in één week aangeboden op een mooie locatie in Marokko of in Groesbeek. Door deze opzet (meerdere dagen achter elkaar, rustige omgeving, weg van de dagelijkse bezigheden en beslommeringen) is er alle gelegenheid om onder begeleiding van een ervaren docent ervaringsgerichte oefeningen te ervaren en kennis en vaardigheden te verdiepen. Binnen een veilige omgeving kan gewerkt worden aan persoonlijke en professionele patronen en het versterken van de Gezonde volwassene als therapeut en als mens. De focus ligt op ervaringsgericht leren.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Dag 1: Je probleem begrijpen & veranderplan

Dag 2: Bewustwordingsfase

Dag 3: Begin veranderfase

Dag 4: Vervolg veranderfase

Dag 5: Gezonde kant versterken, zelfcompassie en toekomst

Toets

De leerdoelen worden op de volgende wijze getoetst:

Werkwijze

Doelstelling

In deze nascholingscursus:

Doelgroep en vooropleidingseisen

Deze cursus is toegankelijk voor therapeuten die werken met cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, met de volgende registratie of in opleiding daartoe: Bij voorkeur heb je reeds kennis en ervaring met schematherapie en cognitieve gedragstherapie.
Ook ervaren (schema)therapeuten kunnen profiteren van deze cursus.

Aan te schaffen / in bezit te hebben literatuur

Farrell, J.M. & Shaw, A. (2018). Experiencing Schema Therapy from the Inside Out. A Self-Practice/Self-Reflection Workbook for Therapists. Guilford Press.

Kwalificaties die behaald kunnen worden

Wanneer de cursus met goed resultaat wordt afgerond (actieve participatie tijdens de bijeenkomsten, eindtoets als voldoende beoordeeld en voldaan aan de aanwezigheidseis) zal na afloop van de cursus een certificaat worden verschaft.
Voor nadere informatie over de eindtoets, aanwezigheidseisen en herkansingsmogelijkheden wordt verwezen naar de algemene voorwaarden en naar het draaiboek van de cursus. Het draaiboek van de cursus zal uiterlijk 30 dagen voor aanvang van de cursus worden verstuurd.

Accreditatie

De volgende accreditaties zijn toegekend/in aanvraag:
Arnoldi Opleidingen | W.G. Plein 277  1054 SE  Amsterdam | KvK 53106296 |
Algemene voorwaarden   Privacy statement